
Casa II
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit casa nr. 2 pe care voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Iași (ASCOR Iași) au construit-o în acest an pentru o familie cu opt membrii din satul Pleșani, județul Botoșani.
Alături de Părintele Mitropolit, au slujit Arhim. Nicodim Petre, îndrumătorul asociației noastre, Pr. Petrică Lehaci, paroh al bisericii Sfântul Nectarie din Iași, pr. Cătălin Adumitroae, paroh al bisericii „Sfântul Dimitrie” din Vlădeni și pr. Andrei Toplicean, paroh în satul Pleșani unde a fost casa construită.
La finalul sfințirii, Părintele Mitropolit Teofan a oferit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” domnului Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”, precum și diplome de vrednicie artiștilor care au cântat la spectacolele organizate de ASCOR Iași pentru campania „Împreună ridicăm o casă”, precum și persoanelor care s-au implicat într-o formă sau alta în acest demers: Maestrul Nicolae Botgros, Mioara Velicu, Steliana Sima, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Ion Paladi, Constantin Bahrin, Florentina Vezatiu, Pr. Petrică Lehaci, Pr. Andrei Toplicean, primar Elena Vrajotis, familia Roxana și Lucian Stejar, Andrei Mocanu.
Prin acest moment, cea de a doua casă a campaniei „Împreună ridicăm o casă”, coordonată de Andrei Mocanu, coord. dep. Asistență Socială al ASCOR Iași, a ajuns la final. Cheile au fost înmânate familiei, urmând ca în perioada următoare voluntarii asociației să fie alături de copii pentru a-și continua parcursul școlar.
Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat în această campanie! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
A doua casă construită de ASCOR Iași: „Un împrumut dat lui Dumnezeu”
Familia Tipișca din satul Pleșani județul Botoșani este alcătuită din 7 membri: soții Mihai și Elena, copiii David, Mihai și Roxana-Elena,iar la finalul acestei luni va veni pe lume și cel de-al patrulea copil, la care se adaugă frații Elenei: Florin și Iuliana. De asemenea, 2 dintre copiii familiei se confruntă cu probleme medicale, fiind diagnosticați cu hidrocefalee.
Cei 7 membri locuiesc într-o anexă alcătuită din 2 camere mici ce se află în stare de degradare în proporție de 90%, lipsită printre altele de electricitate și dușumea. Situația în care se află nu se datorează unei indiferențe sau a prezenței unor vicii în rândul lor – dimpotrivă, faptul ce motează mai mult nevoie de sprijin este că în ciuda situației, soții Mihai și Elena încearcă să întrețină puținul pe care îl au și să ofere grijă copiilor. Tatăl muncește zilier unde găsește, iar vara muncește ca cioban, munca sa și alocațiile copiilor reprezentând singurul venit al familiei. Elena este casnică având grijă de copii. Ambii soți provin din familii fără posibilități materiale, astfel că acestea nu le-au putut oferi sprijin.
Am pornit construcția casei pentru această familie gândindu-ne că o locuință decentă și cu strictul necesar poate un fi un pas spre o viață mai bună, prosperă și sănătoasă pentru o familie. Până la urmă, a locui decent, în condiții de sănătate și siguranță este un drept fundamental al omului. O casă nu este doar construcție de ziduri, ci este un spațiu ce oferă siguranță, liniște, echilibru, aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a unei familii și a unor copii.
Gândul nostru s-a întărit și mai mult în această perioadă de pandemie când am realizat cu toții că îndemnul de a sta acasă presupune înainte de toate să avem o casă. Haideți să fim împreună parte la împlinirea visului de a avea o casă pentru această familie încercată care are nevoie de ajutorul nostru!
Pe data de 7 noiembrie, a fost lansată cea de-a doua ediție a campaniei ,,Împreună ridicăm o casă”.
Evenimentul a avut loc la Centrul de Evenimente AGORA al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și au participat maestrul Nicolae Botgros și Orchestra Naționala ,,Lăutarii” din Chișinău, dar și artiști consacrați ai folclorului românesc Petrică Mîțu Stoian, Ionuț Fulea, Ion Paladi, Constantin Bahrin, Angelica Flutur, Ioana Căpraru și Lilia Roșca. În deschiderea evenimentului au urcat pe scenă Corul Bisericii ,,Sf. Nectarie” din Iași acompaniați de Orchestra de Suflători a Colegiului Național de Arte ,,Octav Băncilă” din Iași.
Menționăm că artiștii au venit gratuit iar bănuți strânși din vânzarea biletelor au fost direcționați către ridicarea casei, o parte au mers către acoperirea cheltuielilor ce au fost necesare pentru realizarea acestui spectacol.
Pe data de 13 martie 2020, a avut loc sfințirea locului unde se va ridica casa familiei Tipișca, din satul Pleșani Comuna Călărași, județul Botoșani.
Slujba de sfințire a fost oficiată de Arhimandritul Nicodim Petre, stareț al Mănăstirii Bucium și Consilier al Departamentului de Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, alături de părintele Andrei Topliceanu, parohul satului Pleșani, dar și alți preoți din zonă. La slujba de sfințire au participat si doamna Elena Vrajotis, primarul comunei Călărași, precum și voluntarii ai asociației.
A fost turnată placa de temelie a casei familiei Tipișca, cea de-a doua casă pe care noi o ridicăm în cadrul campaniei ,,Împreună ridicăm o casă”.
Alături de noi sunt și Surorile Osoianu, din Basarabia, Fetele din Botoșani, Constantin Bahrin și Alexandru Brădățan, care au accept să vină gratuit la spectolul ,,O seară românească”, iar o parte din banii de bilete au fost direcționați către casa de la Pleșani.
Am finalizat și partea de ridicare a zidurilor celei de-a doua case pe care noi, tinerii din ASCOR Iași, o ridicăm împreună cu dvs, cei care ne susțineți de acasă, fie cu materiale, fie cu bani.
Ne bucurăm de susținerea financiară și a asociațiilor din afara granițelor, astfel dorim să mulțumim membrilor asociațiilor Nepsis și Axios.
Am reușit să punem și acoperișul pe casa familiei Tipișca, sau cum ar spune un proverb ,,familia are de azi un acoperiș deasupra capului”. Totodată, am făcut și podul casei, dar și gardul în fața casei.
Cheresteaua necesară pentru ridicarea acestei case a fost donată de Arhiepiscopia Iașilor cu binecuvântarea IPS Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar transportul acesteia de la Ocolul Silvic din Neamț în satul Pleșani, a fost asigurat de Primăria Comunei Călărași cu ajutorul doamnei primar Elena Vrajotis.